Sessie
NIEUWE kwaliteitscriteria Uitvoering en Handhaving
Beschrijving

Het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) is een cruciale schakel in de bescherming van onze leefomgeving. Daarbij is het van groot belang dat er een geborgde kwaliteit van uitvoering en handhaving is. Dat is geregeld in de kwaliteitscriteria Uitvoering en Handhaving (voorheen kwaliteitscriteria VTH).

Het IBP VTH is het afgelopen jaar aan de slag gegaan met de actualisatie van de kwaliteitscriteria. Op 1 januari 2025 wordt de nieuwe set 3.0 van kracht. De actualisatie omhelst niet alleen het veelbesproken deel B kritieke massa, maar ook de onderdelen A spelregels, deel C procescriteria. Deel D competentieprofielen is nog niet aangepast omdat daar nog te weinig ervaring mee is opgedaan.

Aandacht voor kwaliteit gaat alleen maar werken als duidelijk is wat de criteria precies inhouden en hoe ze in de praktijk moeten worden toegepast. Daarom wordt in deze workshop uitleg gegeven over de opzet van de nieuwe set kwaliteitscriteria en worden er tips gegeven voor de toepassing. Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan.

Deze workshop is voor vergunningverleners, handhavers, managers, kwaliteits- en opleidingsfunctionarissen van provincies, gemeenten en omgevingsdiensten. Deze workshop is de start van de reeks regionale kennissessies over de kwaliteitscriteria.