Naam
Chris van Dam
Organisatie
Onderzoeksraad voor Veiligheid
Over de spreker
Chris van Dam volgde na zijn middelbare school de Politieacademie waarna hij in 1985 aan de slag ging bij de politie in Den Haag. Als (hoofd)inspecteur bekleedde hij diverse functies in de opsporing en in de handhaving van de openbare orde. Naast zijn werk studeerde hij staats- en strafrecht aan de Erasmus-universiteit.

In 1997 stapte hij over naar het Openbaar Ministerie, waar hij gedurende 19 jaar werkzaam was als officier van justitie en plaatsvervangend hoofdofficier van justitie. In Dordrecht, Den Haag, Haarlem en Amsterdam. In deze periode behaalde hij een master in de bestuurskunde, aan de Universiteit Twente.

Tussen 2017 en 2021 was van Dam lid van de Tweede Kamer namens het CDA. Daar hield hij zich bezig met de portefeuilles J&V, Koninkrijksrelaties en Digitale Zaken. Tevens was hij voorzitter van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.

Na een periode waarin hij als onafhankelijk adviseur diverse commissies en onderzoeken leidde, is hij per 1 oktober 2022 benoemd tot rechter in opleiding bij de rechtbank Rotterdam. Die opleiding beëindigde hij om per 1 mei 2023 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid te worden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in 2023 het Rapport “Industrie en omwonenden”. Daarnaast is hij rechter-plaatsvervanger in de strafsector van de Rotterdamse rechtbank.
Chris van Dam