Najaarsprogramma 2025

Goed om te weten: vrijwel alle sessies van Dijkwerkers on Tour vinden buiten op de dijk plaats. Houd daar rekening mee bij de keuze van je kleding en schoeisel. De catering is beperkt tot een frisje en snackje vanuit de achterbak. Ook toiletbezoek is beperkt mogelijk. 

Alle bijeenkomsten duren van 14.00 tot 16.00 uur, met uitzondering van dinsdag 9 september (13.00-16.00). 

Klik op het plus-symbool (+) om meer over de bijeenkomst te lezen. 

Hoe versterk je 20 kilometer Waaldijk, grotendeels in een Natura 2000-gebied in de Betuwe, met oog voor duurzaamheid én omgeving? Tijdens Dijkwerkers on Tour bij dijkversterking Tiel–Waardenburg kies je een van de drie thema’s: duurzaamheid, omgeving of projectbeheersing.

Ontdek hoe we bijna volledig emissieloos bouwen, circulair omgaan met materialen, zorgvuldig omgaan met panden langs de dijk met monitoring en ons schadebeleid, of hoe we koers houden door actief te sturen op risico’s.

Je bezoekt een actief bouwterrein: draag een lange broek en neem je PBM’s mee.

Neem een uniek kijkje bij het onderwaterdijkversterkingsproject Zettingsvloeiing Verlengde Toetsronde (ZV3T) vanaf het water bij Middelharnis. Bij zettingsvloeiing kan er onder water zand wegspoelen uit dijken. Om dit te voorkomen worden er breukstenen gestort die per schip worden aangevoerd. Maar liefst 400.000 ton breuksteen is er op locatie Haringvliet in totaal nodig. 
Het project ZV3T is verdeeld over vijf locaties, waarbij projectlocatie Haringvliet, nabij de haven van Middelharnis, als tweede wordt aangepakt. Waterschap Hollandse Delta is opdrachtgever en aannemer Martens en Van Oord voert dit uit.

Kom op 9 september langs en leer er alles over. Wees snel, want er zijn slechts 30 plekken beschikbaar. 

Programma
Tijdens dit bezoek nemen we je mee van de vergadertafel naar het werk op het water — letterlijk!
De groep wordt opgesplitst in tweeën:
•    Groep A start bij de haven van Middelharnis met een vlet vaar je naar het ponton voor een rondleiding. Daar ga je aan boord en zie je hoe stortsteen zorgvuldig op de bodem wordt geplaatst en krijg je meer uitleg over het materieel en de werkwijze. 
•    Groep B start bij het projectkantoor in Middelharnis hier krijg je een presentatie met meer achtergrondinformatie over het project.

Halverwege wisselen de groepen van programma, zodat iedereen beide onderdelen volledig meemaakt. Eigen vervoer is hierbij noodzakelijk.

Let op: deze bijeenkomst duurt van 13.00 tot 16.00 uur. 

Stap in de wereld van dijkversterking op een van de meest bijzondere plekken van Nederland: het prachtige schiereiland Marken. Hier, tussen de Gouwzee en het Markermeer, ligt een veenbodem die vraagt om een slimme en zorgvuldige aanpak. En dat is precies wat we doen. Sinds begin 2024 werkt aannemer Combinatie Hof op Marken aan een unieke dijkversterking. Geen groots geweld, maar laagje voor laagje bouwen met zand – beheerst en met aandacht voor het eiland én de bewoners die zo nauw betrokken zijn bij hun dijk.

Extra bijzonder aan dit project: we knappen ook de haven op én versterken natuur en recreatie – alles in samenhang met elkaar. Tijdens deze tour nemen we je mee vanaf de centrale parkeerplaats/bushalte naar de dijk. Je ziet met eigen ogen de nieuwe dijk die dn net de rustfase in gaat. We bekijken de proefvakken, delen inzichten over waterveiligheid, het bouwproces en hoe we samenwerken met de omgeving.

Let op: het pad is in slechte staat. Draag daarom je PBM’s – dat is niet alleen veilig, maar laat ook aan de omgeving zien waar wij voor staan: werken met zorg en aandacht.

Een unieke kans om vanaf de Markermeer zijde onze versterking in uitvoering te zien! Kilometers werkbaan zijn aangelegd in het Markermeer, achter de monumentale Markermeerdijken, om zo veel mogelijk vanaf het water de dijk te versterken. Meer dan 90% van het materiaal in de dijkversterking tussen Hoorn en Amsterdam, waar de Uitdammerdijk onderdeel van is, wordt aangevoerd via het water. Op deze manier proberen we de overlast van bouwverkeer voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken waar mogelijk. 

Tijdens een busrit langs het werk nemen we jullie mee in onze uitdagingen en successen op het gebied van ecologie, damwanden in de achtertuin van bewoners, bouwen van een dijk op slappe veen en kleigrond en de samenwerking in een Alliantie. Kilometers werkbaan zijn aangelegd achter de monumentale Markermeerdijken in het Markermeer om zo veel mogelijk vanaf het water de dijk te versterken. Meer dan 90% van het materiaal in de dijkversterking tussen Hoorn en Amsterdam, waar de Uitdammerdijk onderdeel van is, wordt aangevoerd via het water. Op deze manier proberen we de overlast van bouwverkeer voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken waar mogelijk. 

Deze tour leidt langs het projectgebied van Meanderende Maas. In het informatiecentrum en tijdelijke projectkantoor in Megen wordt de laatste stand van zaken gedeeld. De werkzaamheden op en langs de dijk zijn inmiddels in volle gang – een uitgelezen moment om het project in uitvoering te beleven. Ook is er aandacht voor de vertaalslag van definitief naar uitvoeringsontwerp, inclusief de uitdagingen en lessen die daarbij zijn opgedaan. Aansluitend volgt een bezoek aan het projectgebied.

Met het project Brede Groene Dijk is in de praktijk getest of er een veilige dijk kan worden gemaakt van klei van zout slib. Zowel het rijpen van het slib als de aanleg van de dijk is gemonitord. Een profielkuilonderzoek is het laatste onderdeel. Er worden kuilen van 1,5 meter diep in de dijk gegraven. Daarmee doen we onderzoek naar de sterkte van de klei en de doorworteling van de bovenlaag. In de profielkuilen wordt o.a. gekeken naar de ontwikkeling van de structuur van de klei in de diepte. Ook wordt de erosiebestendigheid gemeten. Daarnaast wordt onderzocht hoe zich het organische stof-, zout-, kalk- en zuurstofgehalte ontwikkelen. 

Er worden zes profielkuilen onderzocht in drie verschillende kleisoorten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Deltares en Wageningen Environmental Research. Op 23 september worden profielkuilen gegraven en is het onderzoek in volle gang. 

In Arcen beginnen in augustus 2025 de werkzaamheden van een uniek dijkversterkingsproject. In het historische Arcen wordt 4,8 km aan dijken versterkt én verlegd. Maar het is niet zomaar een dijkversterking; er worden maar liefst alle typen keringen die we in Nederland kennen gerealiseerd. Van een zelfsluitende kering door de achtertuinen van bewoners tot een glazen kering, dwars door een restaurant. Maar denk ook aan een verholen kering middenin een bebost Natura2000 gebied én een bijzondere gebiedsinrichting die historische gebouwen niet alleen beschermt, maar nóg meer tot de verbeelding laat spreken. 

Tijdens deze editie van Dijkwerkers on Tour fietsen we langs deze plekken en vertelt Waterschap Limburg u hoe dit allemaal mogelijk werd, in nauwe samenwerking met o.a. provincie Limburg, gemeente Venlo, bewoners/ondernemers langs de Maas, Stichting Limburgs Landschap en het Rampenfonds.

Fiets mee langs gebieden waar ondernemers en bewoners zelf voor een gebiedsontwikkeling hebben gekozen, de dijk moet worden versterkt, een nieuwe dijk moet worden gelegd, uitdagingen zijn in verband met beperkte ruimte, gezocht wordt naar kleinschalige maatregelen en waar de dijk moet worden verlegd waardoor woningen die te laag liggen, verwijderd moeten worden.

Het project Gebiedsontwikkeling Baarlo – Hout-Blerick wordt integraal opgepakt. Dit betekent dat we verschillende deelopgaven meenemen en dat de verschillende partijen samenwerken om het project tot een succes te maken. 

Met Gebiedsontwikkeling Baarlo - Hout-Blerick gaan we naast bovenstaande ook aan de slag met:
•    Beekherstel Kwistbeek om betere omstandigheden te creëren voor planten en dieren die van oorsprong in de beek thuishoren;
•    Aanleggen van kwelgeulen om verdwenen leefgebieden van waterplanten en -dieren in en langs de Maas weer zoveel mogelijk terug te brengen;
•    Aanpassen evacuatieroutes om bij hoogwater tijdig en veilig te kunnen evacueren.

Samen met andere overheden en de omgeving zoeken wij naar mogelijkheden om gebieden niet alleen hoogwaterveilig te maken, maar ook leefbaar en aantrekkelijk te houden voor de toekomst. 

Langs de IJssel bij ’s Heerenbroek ligt vanaf september voor een paar jaar een testdijk. Voor het dijkversterkingsproject Mastenbroek-IJssel onderzoeken we met deze testdijk hoe de ‘slappe’ ondergrond reageert op het gewicht van een dijk. Met geavanceerde meetinstrumenten verzamelen we data over waterspanning, zettingen, horizontale deformatie en grondwater. Deze inzichten helpen bij het kiezen van de beste uitvoeringsmethode voor de toekomstige dijkversterking tussen ’s Heerenbroek en IJsselmuiden. Want daar ligt een uitdaging: het versterken van een dijk in een gebied met bodemdaling en veengrond. Technisch adviseur William Ouwehand en omgevingsmanager Inge Zandink geven je een kijkje achter de schermen bij deze praktijkproef: van voorbereiding tot het aanleggen van de testdijk en de monitoring.   

Vaar met ons mee langs de Zwolse Stadsdijken! Deze dijkversterking is nu volop in uitvoering. En dit is de laatste Dijkwerkers on Tour waarbij je het werk in volle gang kunt bewonderen. De dijkversterking gaat dwars door de stad: van een industrieterrein, tot een woonwijk en een Natura 2000-gebied. De ruimte voor dijkversterking is beperkt en iedere meter ziet er anders uit. Ook was er een intensief participatieproces met welzijnsorganisatie Travers Welzijn voor het betrekken van bewoners van de multiculturele woonwijk bij de dijkversterking. Tijdens deze Dijkwerkers on Tour vertellen Kirsten Smit (Dijkzone Alliantie Zwolle) en Edgar de Bruijn (Waterschap Drents Overijsselse Delta) je meer over het project, de aanpak en hoe we rekening houden met de omgeving en natuur. Dus ben je benieuwd hoe het proces verliep en welke bewonerswensen er uiteindelijk gerealiseerd zijn? Vaar dan met ons mee op donderdag 9 oktober. Want zeg nou zelf, het is toch ook gewoon mooi om werk in uitvoering te zien? Geef je snel op want er is ruimte voor 28 dijkwerkers.