We gaan leren van? 

Kustaw Bessems

Hij deed jarenlang onderzoek naar hoe onze overheid zo ‘Stuurloos ’is geraakt. Nu helpt hij overheden die lessen in de praktijk te brengen als adviseur en opleider. Met aandacht voor de veranderingen die de organisatie moet doormaken én hoe je daar als individu mee aan de slag kan.

Bekijk hier de LinkedIn van Kustaw. 

Marije van der Berg

Is een onafhankelijke onderzoeker, publicist en procesbegeleider die zich richt op het versterken van gemeenschapskracht en het verbeteren van het openbaar bestuur. Ze is de host van de succesvolle podcast "Democratie in uitvoering", waarin ze in gesprek gaat met experts, ambtenaren en burgers over de kwaliteit van de democratie. Van den Berg pleit voor het doorbreken van de 'beleidsbubbel', de neiging van de overheid om steeds meer beleid te maken dat losstaat van de praktijk. Ze moedigt een actieve houding aan, waarbij mensen zelf positie kiezen en bestaande systemen beter laten werken, in plaats van te wachten op de overheid.
Haar expertise op het gebied van 'stopstrategie' en democratische kwaliteit is vastgelegd in diverse boeken. In 2020 verscheen haar boek *Stop. Stopstrategie voor organisaties*, dat een bestseller werd en op de shortlist stond voor Managementboek van het Jaar 2021. In dit boek legt ze uit hoe organisaties op een effectieve manier kunnen stoppen met projecten en processen die niet werken. Haar nieuwste bestseller, *De beleidsbubbel, En hoe we die liefdevol leeg laten lopen, kwam uit in 2023. Daarnaast is ze actief in het lokaal bestuur, onder andere als vice-voorzitter van de Rekenkamer Leiden en Leiderdorp en voorzitter van de raad van toezicht van Ouders & Onderwijs. Ze is tevens columnist voor VNG Magazine. Van den Berg staat bekend om haar scherpe analyses en inspirerende verhalen, waarmee ze het debat over democratie en participatie stimuleert. In juli 2025 verschijnt haar nieuwe boek, *Je bent niet de baas, maar je moet er wel iets mee*, dat ze samen met Nico Groen schreef. 

Meer informatie over Marije van der Berg klik hier. 

Floor Ziegler & Teun Gautier

Floor Ziegler is een "stadmaker" die zich richt op het bevorderen van bewonersinitiatieven en gemeenschapsvorming. Ze heeft een achtergrond als producent in de klassieke muziek en richtte in 2008 de Noorderparkkamer op, een culturele huiskamer in Amsterdam-Noord. Dit project was het startschot van haar carrière als stadmaker. Ze is mede-oprichter en bestuurder van de Stadmakers Coöperatie en de Sociaal Creatieve Raad, en heeft zich toegelegd op het "doen", door op straat met mensen te praten en kleine initiatieven te starten. Ziegler heeft samengewerkt met overheden, woningbouwcorporaties en fondsen. In 2012 werd ze genomineerd als "Amsterdammer van het Jaar".

Teun Gautier is een uitgever met een lange carrière in de journalistiek. Hij was onder meer uitgever en algemeen directeur van De Groene Amsterdammer en mede-oprichter van Publeaks. Hij is sterk betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen en infrastructuren voor de journalistiek. Samen met Floor Ziegler is hij de mede-oprichter van ZieglerGautier en bestuurder van de Stadmakers Coöperatie. Ze schreven samen het boek Een Wereld van Gemeenschappen, waarin ze casestudy's, reportages en interviews verzamelen over bewonersinitiatieven in Nederland. Gautier zet zich in voor de transitie naar nieuwe vormen van journalistiek en "bottom-up burgerschap". 

Meer informatie over Ziegler & Gautier, klik hier. 

Thijs van Mierlo

Thijs van Mierlo was directeur van het Landelijk Samenwerkingsverband van Actieve bewoners (LSA), waar hij sinds 2006 in verschillende functies werkte. Hij gelooft in de "scheppende kracht van de samenleving" en heeft zich ingezet voor het versterken van de beweging van bewoners die zelf de regie willen voeren over hun omgeving. Hij wordt omschreven als een 'menselijke rolodex' die mensen en kennis snel kan koppelen en een sterk strategisch denkvermogen heeft.
Op 6 juni 2025 nam Thijs van Mierlo afscheid van LSA. Tijdens zijn afscheid werd benadrukt dat hij een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis en de kernwaarden van de organisatie, zoals het belang van relaties. Een van de successen waar hij trots op is, is dat het "uitdaagrecht" een speerpunt van kabinetsbeleid is geworden, iets dat hij ziet als een gezamenlijke prestatie van de organisatie en haar leden.