We hebben een mooi programma voor u samengesteld onder leiding van dagvoorzitter Hajar Yagkoubi. Voor lunch wordt gezorgd, evenals een afsluitende borrel op het eind.
Met het Symposium mensenhandel sluiten we aan bij de landelijke overkoepelende campagne ‘Onze ogen op mensenhandel’. Hier zal tijdens de dag ook aandacht aan worden besteed.
09.00 - 10.00 | Inloop en ontvangst
10.00 - 11.00 | Plenaire opening
11.00 - 11.30 | Ochtendpauze
11.30 - 12.30 | Workshops ronde 1
12.30 - 13.30 | Lunch
13.30 - 14.30 | Workshops ronde 2
14.30 - 14.50 | Wisselmoment
14.50 - 15.30 | Plenaire afsluiting
15.30 - 16.30 | Afsluitende borrel
Tijdens de workshoprondes kan gekozen worden uit de volgende workshops. Elke workshop wordt twee keer aangeboden.
Al is het niet te evenaren met de werkelijke ellende waar een slachtoffer uitbuiting mee te maken krijgt, biedt deze workshop de mogelijkheid om een persoonlijke ervaring op te doen hoe het is om uitgebuit te worden. Met behulp van de Escapetruck Mensenhandel en de Virtual Reality Experience krijg je de gelegenheid om in de schoenen van een slachtoffer te staan. Lukt het jou de codes te kraken en te ontsnappen uit handen van de uitbuiter, ben je bestand tegen de druk om in een virtuele wereld seksueel of crimineel uitgebuit te worden? Onderga de beleving en praat na met specialisten in de aanpak van mensenhandel.
De Escapetruck is onder begeleiding van Martijn Straathof
De workshop VR-brillen is onder begeleiding van CoMensha
De strafbaarstelling van mensenhandel is de basis voor het optreden van alle strafrechtelijke organisaties die zich met de bestrijding bezighouden. De wetgever is voornemens om de strafbaarstelling van mensenhandel te moderniseren, om het artikel eenvoudiger te maken en de strafbaarheid uit te breiden. In deze workshop wordt het wetsvoorstel uitgebreid behandeld en worden de belangrijkste wijzigingen tegen het licht gehouden.
Sprekers:
Luuk Esser, Clustercoördinator cluster zeden en mensenhandel bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid
Nadia Bos, Arbeidsinspectie
Een woning sluiten op last van de burgemeester, maar waar gaan de vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel naar toe?
Deze workshop is bedoeld voor professionals in het veiligheidsdomein en aanverwante domeinen die te maken kunnen krijgen met slachtoffers van mensenhandel, maar nog niet, of onvoldoende, bekend zijn met de zorg en opvang van slachtoffers van mensenhandel of dit binnen hun (centrum)gemeente of regio meer vorm willen geven. Op het moment dat er een vermoedelijk slachtoffer wordt aangetroffen, wat zijn dan de vervolgstappen? Welke routes zijn er en wat bepaalt welke route het slachtoffer in kwestie bewandelt?
Aan de hand van casuïstiek van de deelnemers bespreken we de diverse routes en opties.
Wat is er centraal geregeld en wat is (of zou er) decentraal geregeld moeten zijn (gemeente verantwoordelijkheid o.b.v. jeugdwet, WMO, Commissie Lenferink)?
Als voorbeeld uit de praktijk bespreken we hoe regio Limburg gezamenlijk de zorg en opvang van mensenhandel in de regio oppakken en welke obstakels ze tegen komen.
Sprekers:
Mill Bijnen, Zorgcoördinator slachtoffers mensenhandel Amsterdam
Charlotte Gordijn, Ketenregisseur Mensenhandel Limburg
Eefje de Volder, adviseur aanpak mensenhal, CoMensha
Wie zijn de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting en hoe zien hun criminele carrieres eruit? Wat hebben zij nodig om niet opnieuw de fout in te gaan? En verschillen zij van andere daders als we kijken naar hun persoonskenmerken, achtergronden en eventuele criminele sociale omgevingen? De bevindingen uit het onderzoek Brede blik op daderschap geven worden besproken. Daarnaast zal de reclassering vertellen op welke manieren zij in aanraking komen met deze groep daders en wat zij hen kunnen bieden. Hierbij zal aandacht zijn voor de gedragsinterventies die het meest passend zijn voor deze groep.
Sprekers:
Suzanne Heerdink, senior onderzoeker NR
Elcke Beks, beleidsmedewerker Leger des Heils
Aan de hand van prikkelende stellingen er achter komen wat de IND doet voor slachtoffers van mensenhandel en de praktische kant van de B8 (B9) regeling. Welke stappen zet je als een slachtoffer van mensenhandel in de B8 regeling terechtkomt. De B8 regeling is een tijdelijke regeling voor slachtoffers van mensenhandel. Deze regeling maakt dat ze het recht hebben om 3 maanden na te denken of ze aangifte willen doen van mensenhandel en het recht op doen van aangifte. Hoe deze regeling in elkaar zit zal uitgelegd worden door de IND maar ook zitten er praktische rechten verbonden aan deze regeling zoals recht op opvang en voorzieningen, maar wanneer heb je recht op wat? Wanneer mag je nu wel of niet naar de opvang voor slachtoffers van mensenhandel (COSM; categorale opvang slachtoffers mensenhandel)? Dit zal besproken worden tijdens deze workshop.
Sprekers:
Inge Kerssemakers; senior medewerker IND
Linda Janssen, senior medewerker IND
Sandra van den Berg, adviseur aanpak mensenhandel CoMensha
Kinderen/minderjarigen zijn minimaal in beeld als slachtoffer, terwijl we het eens kunnen zijn dat uitbuiting van kinderen vreselijk is. Er zijn redenen voor het feit dat ze zich niet melden of om hulp vragen. Doen we wel het goede?
Wat kun jij doen om jouw aanbod en werkwijze beter aan te laten sluiten bij de belevingswereld en behoeften van jongeren in een bepaalde risicogroep of uitbuitingssituatie? In deze worskhop ga je in debatsetting het gesprek aan met mensen die op verschillende manieren kennis hebben en mee kunnen praten over de belevingswereld van jongeren.
Levvel en de ROSA-Aanpak van de gemeente Amsterdam signaleren, begeleiden en behandelen jaarlijks tientallen meisjes in kwetsbare omstandigheden die (mogelijk) slachtoffer zijn geweest van mensenhandel of groot risico lopen om in verkeerde netwerken terecht te komen. In deze workshop geven we je meer achtergrondinformatie over deze meisjes, door wie zij worden opgemerkt, de reden van aanmelding, hulpverleningsgeschiedenis en de samenwerking met politie. Wat werkt er bij deze meisjes om ze goed te kunnen helpen? In deze deelsessie bespreken we enerzijds de kwetsbare mesijes die op de open en gesloten behandelgroepen van Pinq wonen en vaak al een lange hulpverleningsgeschiedenis hebben. Daarnaast is er ook aandacht voor de ROSA aanpak, die bestaat uit twee delen; de ROSA stadsdelenaanpak voor vroegsignalering en tijdige interventie en de ROSA persoonsgerichte aanpak voor de meest complexe casuistiek, die zich op het raakvlak van straf en zorg bevindt, met een focus op het seksuele aspect.
Sprekers:
Anne-Marije Hanekamp, hoofdbehandelaar PinQ (Levvel)
Btissame El Bouhdifi, Adviseur seksuele intimidatie & seksueel geweld gemeente Amsterdam (AcVZ)
Er gaat geen dag voorbij zonder dat melding gedaan wordt van een aanslag op een huis of bedrijf, jeugdige uithalers van cocaine in een haven, oplichting door zogenaamde bankmedewerkers of georganiseerde diefstallen of erger. Wie zijn die vaak jonge mensen en zijn zij dader of ook slachtoffer van uitbuiting? Wat is er bekend over hun motieven en achtergronden? Een fenomeen met tegenstrijdige belangen; bestrijding van criminaliteit, maar ook van mensenhandel. Wat zijn de uitdagingen voor de overheid, politie, justitie en hulpverlening? Hoe zit het met zwijgende verdachten en het non-punishment beginsel? En leidt de toepassing daarvan tot ongewenste straffeloosheid bij deze ernstige vormen van misdaad?
Spreker: Kees Klomp, senior rechter rechtbank Amsterdam
De aanpak van mensenhandel in Nederland is sterk versnipperd en dat geldt ook voor de opvang van slachtoffers. Deze vindt bij een groot aantal instellingen plaatst met veel verschillende regels voor financiering. Deze veelheid aan regels zien we ook terug in de financiering van uit het ministerie van VWS en de verschillende gelabelde bedden. Op regionaal niveau zijn zorgcoordinatoren en ketenregisseurs actief om de samenwerking tussen partijen aan te jagen en te onderhouden. Er is een grote variatie in de wijze waarop zij organisatorisch zijn ondergebracht en wat hun taakstelling is. Dit leidt tot een ondoorzichtig zorglandschap waarin niet duidelijk is wie wat doet. Een versterkte governance kan een heldere aansturing bewerkstelligen. Initiatieven binnen Samen tegen Mensenhandel zoals uniformering van zorgcoordinatoren, ketenregisseurs en de ontwikkeling van een Nationaal Verwijsmeachanisme passen binnen een dergelijke governnace. Tijdens deze workshop willen we graag in gesprek met de professionals in de uitvoering en samen een eerste stap zetten voor een versterkte governance in de opvang.
Sprekers:
Conny Rijken, Nationaal Rapporteur Mensenhandel
Victor Jammers, directeur-bestuurder CoMensha
en met bijdragen van onder andere politie, zorgcoördinatoren en ketenregisseurs
Recente casuïstiek, indicatoren en aanbevelingen.
Orgaanhandel is een onderbelicht en groeiend misdrijf waar jaarlijks naar schatting tussen de 840 miljoen en 1,7 miljard dollar mee wordt verdiend wereldwijd. Toch zijn er wereldwijd maar 6 strafzaken van gedwongen orgaanverwijdering gerapporteerd. Hoe en waar komt het voor? Wie zijn er bij betrokken? Hoe gaan criminele organisaties te werk? Hoe kan gedwongen orgaanverwijdering worden herkend en gemeld? De deelsessie is zeer interactief. Deelnemers kunnen hun specifieke vragen en behoeften benoemen en hier zal op worden ingespeeld. Ook is er ruimte voor vragen en discussie.
Spreker:
Frederike Ambagtsheer, onderzoeker en universitair docent bij de afdeling Inwendige Geneeskunde, sectie Nefrologie en Transplantatie, Erasmus MC Transplantatie Instituut
U kunt zich hier aanmelden voor het Symposium Mensenhandel. Het registratieformulier opent in een nieuwe tab in uw internetbrowser.