Ontvangst met koffie en thee
Welkomstwoord door de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk
de Denker des Vaderlands, Marjan Slob, spreekt de balanslezing uit. In deze lezing maakt ze – tegen het eind van haar periode als Denker des Vaderlands – de balans op van de stand van de ethiek bij de rijksoverheid.
Na de balanslezing volgt een reflectie door toonaangevende personen uit politiek, bestuur en samenleving:
De voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, geeft zijn visie op het morele handelen van de overheid. Welke ontwikkeling ziet hij in de interactie tussen Tweede Kamer en het ambtenarenapparaat en wat merkt hij daarvan bij het uitvoeren van zijn controlerende taak?
Het burgerperspectief wordt ingebracht door de ombudsman van de Metropoolregio Amsterdam, Munish Ramlal. Hij spreekt zich uit over de burn-out bureaucratie en pleit voor een pauze om na te denken hoe dingen anders kunnen.
Bart Snels, Inspecteur Generaal van de Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane, geeft zijn visie vanuit de ambtelijke organisatie. Welke rol ziet hij voor reflectie om de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren en het vertrouwen van burgers en medewerkers te herwinnen?
Vertoning van een korte documentaire waarin Marjan Slob en Munish Ramlal ook te zien zijn, waarin bestuurder Chris van Dam en hoogleraar bestuurskunde Kutsal Yesilkagit hun visie op de noodzaak van ethisch en rechtstatelijk handelen binnen de overheid geven. In de documentaire vertellen praktijkbouwers van het ministerie van Justitie & Veiligheid, het ministerie van OCW, het ministerie van EZK, het ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst over welke ruimte zij maken voor reflectie in het werk. Wat drijft hen en waar lopen zij tegenaan? Na de vertoning van de documentaire is ruimte voor gesprek.
Afsluiting en lunch
Start werk- en leersessies voor Praktijkbouwers
Einde werk- en leersessies en start netwerkborrel
Einde bijeenkomst