Deelsessies ronde 1

De opdrachtgever en de projectmanager vormen als teamspelers de ruggengraat voor de projectprestaties. Het succes van het HWBP is meer dan een optelsom van deze prestaties. Ontdek hoe we samen van individuele prestaties naar collectief succes kunnen groeien! 

Tijdens deze interactieve workshop gaan ambtelijk opdrachtgevers en projectmanagers van verschillende waterschappen met elkaar in gesprek over het thema “sturen op tijd”.

We starten met een inspirerende introductie, waarin we terugblikken op eerdere verbeteracties, de inzichten uit de expertsessie tijdens het Deltacongres 2024 en de richting die is besproken tijdens de HWBP-top op 7 maart. Daarna duiken we in een verdiepende dialoog over hoe we gezamenlijk het verschil kunnen maken binnen het HWBP. 

De workshop is de kans om kennis te delen, ideeën uit te wisselen en samen te bouwen aan een sterker collectief succes!

Community: BAO en projectmanagers

Ook op het gebied van omgevingsmanagement blijven we verbeteren. We richten ons in deze community bijeenkomst op de samenwerking tussen de omgevingsmanager van het waterschap en omgevingsmanager van de aannemer. We gaan in op vragen als: Wanneer komt de opdrachtnemer aan boord? Hoe werk je als opdrachtgever en opdrachtnemer goed samen? Hoe haal je het maximale uit elkaar? Hoe kun je sneller op stoom komen in het omgevingsmanagement? Welke voor oordelen hebben we eigenlijk over elkaar?

We gaan actief met elkaar in gesprek en komen tot ideeën hoe je de samenwerking kan versterken. Ricardo Nuijens omgevingsmanager bij Boskalis en Twan Smitskamp omgevingsmanager bij waterschap Drents Overijsselse Delta delen hun ervaringen met ons.

Community: omgevingsmanagers

Waarom doen mensen wat ze doen? De Leefstijlvinder biedt diepgaand inzicht in de verschillende leefstijlen en drijfveren van mensen, waardoor communicatie effectiever en doelgerichter kan worden ingezet. Ontdek hoe je met behulp van deze methode de juiste toon en aanpak kunt vinden om diverse doelgroepen te bereiken en ze aangehaakt te houden bij jouw dijkversterkingsproject.

Deze methode maakt gebruik van het BSR-model; een wetenschappelijk leefstijlmodel dat mensen indeelt op basis van psychografische waarden. Een nuttige tool om gerichte communicatiecampagnes te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van jouw specifieke doelgroepen. Daarnaast laten we je zien hoe je met deze leefstijlen aan de slag kunt gaan met behulp van de nieuwe BSR AI chatbot. Deze maakt het mogelijk om in gesprek te gaan met de leefstijlen en unieke content te creëren, de juiste toon en aanpak te vinden om diverse doelgroepen te bereiken en ze aangehaakt te houden bij jouw dijkversterkingsproject. 

Sprekers: Joyce van Geest en David Verschoor van Marketresponse 

Community: communicatieadviseurs

Je wordt meegenomen in wat er nu én in de toekomst speelt op het gebied van contractmanagement binnen de HWBP-alliantie. Special guest is Paul van Dijk. Hij is opsteller van de Handreiking prijsvorming twee-fasen-aanpak voor het HWBP en licht de totstandkoming, inhoud en werking toe met praktijkvoorbeelden.

Let op: deze sessie is alleen toegankelijk voor contractmanagers van waterschappen, niet voor marktpartijen. 

Aan de hand van de projecten Schiermonnikoog, Lith-Bokhoven en Zuidelijke Waaldijk kijken we naar toekomstgericht ontwerpen. We kennen daarbij verschillende invalshoeken: technisch, financieel, ruimtelijk en vormgeving.

In deze sessie gaan we vooral in op de vragen als ‘Waarom?’, ‘Wat levert het op?’ ‘Hoe voorkomen we ‘lock-ins’ en ‘doen we nu technisch en financieel de slimme dingen?’. Met de gegeven voorbeelden gaan we in de sessie op zoek naar de aandachtspunten en uitgangspunten voor lopende en toekomstige dijkversterkingen. Dit gebruiken we ook als input voor het Kennis- en Innovatieproject dat waterschap Rivierenland gaat starten.

Community: duurzaamheid

Inmiddels passen we de overstromingskansbenadering (de 'nieuwe normen') al bijna 10 jaar toe. Het Adviesteam Dijkontwerp is vanaf de begintijd betrokken en heeft een groot aantal HWBP-projecten inmiddels comfort geboden bij het toepassen van de overstromingskansbenadering en nieuwe kennis in het ontwerp. We vertellen je graag wat er ten opzichte van de begintijd is veranderd en waar we nu staan met betrekking tot de overstromingskansbenadering. En we gaan het hebben over logisch nadenken: in een casus komen de interpretatie van berekeningresultaten en het werken met faalpaden voorbij. Kortom: deze sessie is een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met het (technisch) ontwerp van dijkversterkingen!

Community: technisch managers

Ben jij benieuwd hoe AI jouw werk makkelijker kan maken? In deze praktische en toegankelijke workshop maak je kennis met de mogelijkheden van AI. Je ontdekt wat AI wel én niet is, en krijgt concrete voorbeelden en slimme tips aangereikt die direct toepasbaar zijn in je dagelijkse werk. Denk aan het sneller (her)schrijven van teksten, het structureren van informatie, het bijhouden van actiepunten of het vinden van antwoorden zonder te Googelen. Geen technisch verhaal, maar een inspirerende sessie vol herkenning en praktische inzichten – zodat jij AI kunt inzetten als jouw slimme assistent.

Community: management- en projectondersteuners

De opgave is groot, de projecten complex – en de noodzaak voor grip en samenwerking groter dan ooit. Digitale bedrijfsvoering helpt ons om projecten transparanter, efficiënter en voorspelbaarder te maken. Met standaarden zoals HEEL en tools als VISI leggen we de basis voor eenduidige communicatie, heldere besluitvorming en herbruikbare data. Geen losse documenten meer, maar één digitale waarheid. Zo bouwen we niet alleen aan dijken, maar ook aan vertrouwen in onze aanpak. Alex Kalden gaat op een interactieve wijze laten zien dat door dat door het digitaliseren van de bedrijfsvoering er minder tijd hoeft te worden besteed terwijl de kwaliteit toeneemt. De traceerbaarheid van afspraken en data en procesdenken omzetten naar procesdoen speelt hierbij een belangrijke rol. 

Community: projectcontrollers en beheersers

Francesco Wessels is expert op het gebied van weerbaarheid en leiderschap. Als Teamleider bij het ‘High Performance Team’ van de sportkoepel NOC*NSF heeft hij de Bondscoaches van TeamNL begeleid. Francesco neemt ons mee in het belang van samenwerken om een doel te bereiken.

Deze masterclass is breed toegankelijk. 

Hoe zou je het vinden als jij en je collega's radicaal open worden over fouten, tegenslagen en mislukkingen? Elkaar op een relaxte manier kunnen aanspreken op dingen die misgaan? En maximaal gaan leren van elkaar? 

Leer hoe je op een positieve manier kunt omgaan met fouten. Frank Deuring deelt praktische tips en inzichten om beter te leren van tegenslagen. Met humor en herkenbare voorbeelden stimuleert hij een open foutencultuur in jouw werk. Ontdek hoe je jezelf en je team kunt versterken door de kracht van falen, met inspirerende verhalen over de Foutenfabriek, waarin gedeelde fouten leiden tot groei en verbinding. Durf meer te delen en te leren!

Deze masterclass is breed toegankelijk. 

Tijdens de Dijkwerkersdag organiseren we een bestuurlijk gesprek over het Actieplan Toekomstgericht HWBP. 

Deze sessie is alleen toegankelijk voor bestuurders.