Deelsessies ronde 2

Is het HWPB-programma haalbaar met de beschikbare marktcapaciteit? Zie je ook de capaciteitsuitdagingen binnen het HWBP op je af komen? Kom dan naar deze informatieve en interactieve sessie 

Het HWBP heeft een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar marktontwikkelingen bij ingenieursbureaus en aannemers binnen de waterbouwsector. 
In deze sessie lichten we de resultaten van dit onderzoek toe. Wij zijn benieuwd of jij je herkent in de capaciteitsanalyse en de aanbevelingen.

Interessant voor: marktpartijen, contractmanagers

Door De Innovatieversneller zijn op basis van de ontwikkelbehoeftegesprekken (OOG) kennis- en innovatieontwikkelingen geselecteerd die het meeste bijdragen aan een doelmatige oplossing van het veiligheidsprobleem in Nederland. Het benutten van deze kansen vraagt samenwerking van alle partijen in de alliantie. In de werksessie willen we enkele innovatiekansen presenteren en met elkaar een plan maken om deze te benutten.

Interessant voor: technisch managers, marktpartijen

We gaan het gesprek aan over de spanning tussen snel en zonder vertraging uitvoeren van projecten en het verbinden van verschillende opgaven. Welke risico’s zijn er en hoe kun je hiermee om gaan? Drie inleiders geven hun eigen visie en alle deelnemers worden uitgenodigd om hun mening te geven. We maken een gezamenlijk plaatje van de problematiek, de risico’s en kansen van het verbinden van opgaven. 

Interessant voor: technisch managers, omgevingsmanagers, technisch managers, marktpartijen, overheden en beheerders van natuur

In deze sessie geven we een actueel overzicht van de huidige regels en ontwikkelingen van het stikstofbeleid. We lichten toe wat dit betekent voor dijkversterkingsprojecten en wat het handelingsperspectief kan zijn. Ook is er aandacht voor het HWBP toetsingskader stikstof.

Interessant voor: technisch managers, omgevingsmanagers, technisch managers, marktpartijen

De monteurs van Garagebedrijf de Alliantie nemen je mee in een prikkelende systeemanalyse van het HWBP. Is de motor nog in orde? Raakt de benzine niet te snel op? Horen we misschien rare geluiden wanneer we onderweg zijn? Hoe toekomstbestendig is onze auto eigenlijk?

In deze interactieve sessie nemen wij je mee in de resultaten van de 3-daagse Hackaton ‘HWBP van de toekomst’, waar de nieuwe generatie dijkwerkers werd uitgedaagd om tegen de stroom in te denken. ‘Verbinden’ stond daarbij centraal: het verbinden van generaties; opgaven; en de belevingswerelden van Waterschappen, Rijk, Markt, Programmadirectie en Kennisorganisaties. 

In deze workshop zet je de bril van ‘programma-monteur’ op. Wij dagen je uit om op speelse wijze mee te denken over de verschillende onderdelen van een goed-functionerend programma. Denk over traditionele belangen heen en weeg dat van toekomstige generaties expliciet mee in de keuzes van vandaag; morgen doen we het allemaal!

Deze sessie is breed toegankelijk. 

Als gevolg van de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2024 is het projectplan uit de Waterwet verleden tijd. Het projectbesluit is nu hét nieuwe juridische instrument voor waterschapen. Bijna alle HWBP-projecten zullen er vroeg of laat mee aan de slag moeten. Genoeg redenen dus om na ruim een jaar Omgevingswet stil te staan bij de eerste ervaringen uit de praktijk. 

In deze workshop nemen Julian Kramer en Rosa Langeveld – advocaten bij Pels Rijcken – je mee in wereld van het projectbesluit. Uiteraard door een juridische bril, maar wel aan de hand van concrete voorbeelden en praktische ervaringen met het instrument. Denk aan het coördineren van besluiten, regels op de kaart, wijzigingen van het omgevingsplan, participatieverplichtingen, en het mogelijk integreren van vergunningen. Ook zij zullen stilstaan bij de overgangsfase, tussen het projectplan en het projectbesluit, waarin veel HWBP-projecten zich momenteel bevinden. Genoeg te bespreken dus! 

Deze sessie is breed toegankelijk. 

Voldoen aan de ADC-criteria voor een dijkversterkingsproject in een Natura 2000-gebied – dat klinkt bijna als een onmogelijke opgave. Vaak wordt gedacht dat er altijd wel een technisch alternatief is, waardoor buitendijkse versterking in zo’n gebied eigenlijk niet mogelijk zou zijn. Maar klopt dat wel? Juridisch gezien is er vaak meer ruimte dan gedacht. Dijkversterking binnen een Natura 2000-gebied kan wél, en dat biedt kansen voor mooie natuurinclusieve oplossingen, zoals een brede groene dijk.

Hoe dat juridisch precies zit en hoe projectteams en waterschappen daar in de praktijk op kunnen inspelen, staat centraal in deze workshop. De bijeenkomst is laagdrempelig en bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de regelgeving rondom Natura 2000.

Deze sessie is breed toegankelijk. 

Het is begin februari 1825. De winter lijkt zich rustig te houden – geen sneeuw, geen ijs, maar wekenlange regenval en harde wind, alsof het drijfnatte najaar geen einde kende. Op 3 februari draait de wind naar het noordwesten en zwelt aan tot stormkracht. Tegelijkertijd is het springtij. Wat volgt is een perfecte storm – letterlijk. Verwaarloosde dijken langs de Zuiderzee kunnen de kracht van het water niet aan. Ze breken.

De overstroming van 1825 is de grootste natuurramp van de negentiende eeuw in Nederland – en de eerste die goed is gedocumenteerd. Toch is de ramp vandaag de dag nauwelijks bekend. Twee eeuwen later lijkt deze geschiedenis vergeten. Tijd om daar verandering in te brengen. Marieke van Zanten en Eva Kaptijn vertellen je over het verloop, de oorzaak en de nasleep van deze ramp. 

Deze sessie is breed toegankelijk. 

In bijna alle HWBP-projecten zie je hetzelfde gebeuren. Je eerste raming en je laatste zitten vaak ver uit elkaar. De laatste is meestal significant hoger dan de eerste. Waarom gebeurt dit nou zo vaak en hoe kunnen we daar beter grip op krijgen? De huidige kostenramingen worden vaak gemaakt vanuit een primair technisch perspectief: daar start je met het zoeken naar oplossingen van het ‘probleem’. Pas in de Planuitwerking wordt de omgevings-complexiteit in detail echt duidelijk en krijg je in beeld welke aspecten een dominante rol gaan spelen. 

In deze workshop kijken we naar de bepalende rol van het omgevingssysteem en pleiten we voor een kostenraming die start met een integrale analyse van het project in haar context. Wat zijn bijvoorbeeld politiek-bestuurlijke, juridische, maatschappelijke en financieel-economische aspecten die op dit specifieke project van toepassing zijn?

Na een inleiding gaan we samen onderzoeken hoe we tot meer stabiele ramingen kunnen komen al vroeg in onze projecten Peter Staats en David van Hasselt nemen jullie mee in de workshop. De wens is om met andere enthousiastelingen na de dijkwerkersdag dit uitbouwen tot een advies aan onze Alliantie. Deze workshop is nadrukkelijk bedoeld voor een bredere doelgroep dan alleen de kostendeskundigen. Wie doet er mee?

Niet alleen interessant voor projectbeheersers en contractmanagers, maar voor iedereen!

Wageningen Environmental Research (WEnR) heeft de afgelopen jaren voor verschillende regio’s toekomstvisies ontwikkeld die tot doel hebben een stip op de horizon te zetten voor een duurzame toekomst.  Deze visies willen inspireren en zijn een goed uitgangspunt bij het maken van plannen voor de korte en middellange termijn voor een regio. De visies geven richting aan waar de plannen van nu uiteindelijk toe moet leiden, door het voeden en stimuleren van de discussie over de gewenste toekomst.
 
WEnR is samen met waterschap Rivierenland en provincie Gelderland aan de slag gegaan met een visie op een veilig en leefbaar Rivierengebied in 2120.
Deze visie laat zien hoe we het Gelderse rivierengebied kunnen inrichten zodat de generaties na ons hier in 2120 ook nog fijn kunnen wonen en werken. Denk aan het bouwen van huizen op plekken waar het veilig is, het geven van meer ruimte aan water zodat we heftige overstromingen kunnen vermijden, de rol van dijken in het gebied, het beschermen van natuur en goede landbouwgebieden in combinatie met het verbouwen van gewassen die beter tegen droogte kunnen. Onno Roosenschoon (WEnR) neemt je mee in de methode en de inzichten die het oplevert waar je als dijkwerker nu al mee aan de slag kunt!

Deze sessie is breed toegankelijk. 

We willen in versterkingstrajecten graag werken met natuur maar het lukt niet altijd. Hoe kunnen we bijvoorbeeld begroeide voorlanden inzetten bij ontwerp en toetsing van dijken? En hoe gaan we de natuur als een kans zien in plaats van een obstakel? Het NL2120-programma over het opschalen van natuurlijke oplossingen gaat samen met HWBP enkele obstakels voor het werken met de natuur aanpakken. Deze sessie behandelt de recente staat van de kennis op het gebied van golfdempende voorlanden en wat die bijdragen aan waterveiligheid onder maatgevende en onder normale omstandigheden. Daarna zullen we in gesprek gaan over de kansen om natuur beter mee te nemen in toetsing en ontwerpen en over wat daarvoor nodig is. 

Sprekers: Bregje van Wesenbeeck (Deltares) en Su Kalloe (TUDelft)

Deze sessie is breed toegankelijk.